Aardhuis

Wintervlinders kunnen na kortstondige bevriezing weer gewoon verder vliegen

02/12/2019

Terwijl de meeste vlinders wegduiken voor de koude zijn er ook die in december vlinders te zien. Het zijn de wintervlinders en juist in dit jaargetijde, soms met honderden tegelijk actief.


bron; Andre Donker

Mannetjes vliegen, vrouwtjes kruipen

Het zijn alleen de mannetjes die je ziet vliegen. Ze zoeken de bomen op waar de wijfjes, zonder vleugels, de stam opkruipen waarna ze kunnen paren. Wintervlinders komen vrijwel overal voor, maar het meest op de zandgronden van ons land. Na zonsondergang, dus feitelijk al in de namiddag zijn ze te zien en dan het liefst bij zomereiken. Maar wintervlinderrupsjes lusten meer dan eik alleen. Ook op andere loofbomen en zelfs af en toe op naaldbomen komen ze voor. Dat laatste wellicht bij een gebrek aan “beter”.

Vliegen dankzij antivries in hun aderen

Wintervlinders kunnen redelijk tegen matige vorst. Door een hoger suikergehalte in hun bloedsomloop bevriezen ze pas als het echt van matige vorst overgaat in strenge vorst. Vandaar dat de maand december bij uitstek geschikt is om te vliegen. In deze periode hebben we vaak nachtvorst, maar de strenge winter komt minstens een maandje later.